Onze locatie Adres & Contact
Vragen? Bericht support. 06-24115440
Gratis Intake
Boek Review: Elementaire Gewoontes van James Clear, over hoe kleine veranderingen voor een groot verschil zorgen
Terug naar overzicht

Boek Review: Elementaire Gewoontes van James Clear, over hoe kleine veranderingen voor een groot verschil zorgen

Coach Gino Goossens
8 juni 2023 - Auteur: Coach Gino Goossens Categorieën: Blog en Nieuws.

Elementaire Gewoontes: De ongelofelijke kracht van routine en gewoontes die Je (misschien) nog niet kent!

 

Zijn we niet allemaal op zoek naar dat ene geheim, die ene formule die ons naar de top van succes zal brengen? Of je nu een zakenmagnaat, een beginnende ondernemer, een dromende dichter of een creatieve visionair bent, we zijn allemaal op zoek naar dat ene element dat het verschil kan maken.

Goed nieuws! Ik heb de gouden formule ontdekt, het verborgen recept, en het is verbazingwekkend simpel: Elementaire Gewoontes.

Maar is dit wel iets voor jou, vraagt je jezelf misschien af? Het klinkt zo absoluut en regide, toch? Want tja, ik ben nu eenmaal een gewoontedier? Een levenscoach? Een goeroe van de zelfverbetering? Een strateeg van de dagelijkse routine? Een expert in menselijk gedrag? Een verkoper van wijsheden? Een chroniqueur van het dagelijkse leven? Of gewoon iemand die tegen de stroom van het ‘normale’ leven inzwemt?

Noem het zoals je wilt – je bent wie je bent, toch!? Want laten we eerlijk zijn – het is geweldig om ambitieus te zijn en al je doelen na te streven, maar je moet ook weten hoe je de gewoonten kunt vormen die je naar je ambities zullen leiden. En dat is precies waar het artikel over gaat!

Veel leesplezier en een mooie bijkomstigheid, je hoeft nu ook niet meer het hele boek te lezen!

Most of the choices we make each day may feel like the products of well-considered decision making, but they’re not.

De Kracht van Elementaire Gewoontes: Over hoe kleine veranderingen voor een groot verschil zorgen

In een tijdperk waar grote, levensveranderende besluiten vaak terzijde worden geschoven, zou het geheim van persoonlijke groei en prestatie dan liggen in kleine, incrementele veranderingen? Dit is de intrigerende vraag die James Clear stelt in zijn baanbrekende werk, ‘Elementaire Gewoontes’ . Clear stelt dat kleine aanpassingen in onze dagelijkse routines opmerkelijke resultaten kunnen opleveren en zijn in te zetten door professionals op het gebied van sportwetenschap, psychologie, coaching, maar ook door iedereen die geïnteresseerd is in zelfverbetering en vitaliteit.

De meesten van ons beseffen en erkennen het effect van goede gewoontes in het vormgeven van ons leven, onze productiviteit, gezondheid en hoe dit alles onze kwaliteit van leven beïnvloed. Toch lijkt het, ondanks het besef en de erkenning dat dit alles soms onhaalbaar is. Het boek ‘Elementaire Gewoontes’ van James Clear, biedt de missende link tussen besef, erkenning en het leren toepassen en biedt een uitgebreide strategie die wordt bevestigd en erkent door wetenschappelijk onderzoek en concepten uit neurowetenschap, sociologie, psychologie, sport en kunst integreert.

Hoe kleine veranderingen voor een groot verschil zorgen

Centraal in Clear’s benadering zijn de vier wetten van gedragsverandering: maak het zichtbaar, maak het aantrekkelijk, maak het makkelijk en maak het bevredigend. Deze wetten zijn geen voorgeschreven regels die je moet volgen, maar het zijn duidelijke richtlijnen en elk hiervan biedt een unieke, individuele strategie voor gewoontevorming en versterking.

Clear stelt dat ons gedrag vaak het resultaat is van onbewuste signalen die ons aanzetten tot niet productieve acties. Door deze signalen bewust te maken (maak het zichtbaar), gewoontes af te stemmen op beloningen (maak het aantrekkelijk), barrières voor hun uitvoering te verwijderen (maak het makkelijk) en directe voldoening te bieden (maak het bevredigend), kunnen we onze gedragspatronen opnieuw en effectiever vormgeven.

Clear’s methode biedt een paradigma verschuiving in hoe we succes waarnemen. In plaats van verre doelen na te jagen, onderschrijft hij het belang van ondersteunende systemen. Dergelijke systemen bevorderen de geleidelijke inbedding van kleine veranderingen in onze dagelijkse routines, wat uiteindelijk leidt tot significante transformaties. Dit concept van ‘elementaire’ gewoontes is overtuigend: elke minimale aanpassing, hoewel op zichzelf schijnbaar onbeduidend, stapelt zich op over tijd tot een substantiële positieve verandering.

Dit theoretisch kader wordt uitgebreid ondersteund door voorbeelden uit verschillende domeinen, wat Clear’s benadering breed toepasbaar maakt. Of het nu een professionele atleet is die streeft naar consistente prestaties, een psycholoog die werkt met cliënten om schadelijk gedrag te overwinnen, of een individu die streeft naar zijn maximale potentie in het leven, de principes uiteengezet in ‘Elementaire Gewoontes’ bieden waardevolle inzichten.

Mijn persoonlijke conclusie

‘Elementaire Gewoontes’ presenteert een krachtige en pragmatische benadering tot persoonlijke groei en prestatie. Het kernbeginsel, dat monumentale verandering kan voortkomen uit minimale aanpassingen, is niet alleen wetenschappelijk gefundeerd, maar ook intuïtief aantrekkelijk. Door het begrijpen en toepassen van de vier wetten van gedragsverandering, kunnen we het transformerende potentieel van Elementaire Gewoontes ontgrendelen, leidend tot verhoogde productiviteit, verbeterde gezondheid en je persoonlijke maximale potentie. In een wereld waar verandering vaak ontmoedigend is, biedt Clear’s werk een pad naar vooruitgang dat toegankelijk, beheersbaar is, een positieve impact heeft op het leven en bijdraagt aan relationele autonomie.

Praktische toepassing van gedragsverandering

Laten we een praktische toepassing van dit kader schetsen van een nieuwe ID Client bij RPTC Fitness.

De persoon in kwestie is een individu van boven de 40 jaar, heeft een leidinggevende functie bij een groot adviesbureau en werkt meer dan 40 uur per week. Hij is getrouwd, heeft drie jonge kinderen en is geïnteresseerd in het bereiken van een evenwichtige werk-leven structuur, het verbeteren van de dagelijkse planning en prioriteit geven aan het ontwikkelen van goede- en gezonde gewoontes d.m.v. kracht- en conditietraining. Het veranderen van gewoontes in deze gebieden vormt echter een aanzienlijke uitdaging, gezien de veeleisende professionele en persoonlijke verantwoordelijkheden. Er moet iets gebeuren en hij is vastberaden om te werken aan zichzelf, al is het niet de eerste keer dat hij dit probeert.

Steunend op James Clear’s principes in ‘Elementaire Gewoontes’ en andere relevante theoretische kaders uit de psychologie en gedragsverandering, kunnen we een uitgebreide strategie formuleren om deze persoon te helpen hun doelen te bereiken.

 1. Maak het zichtbaar: De eerste stap naar gedragsverandering is bewustzijn. De persoon moet zijn huidige gewoontes begrijpen, vooral diegenen die hun doelen in de weg staan. Het bijhouden van hoe iemand zijn tijd besteed en indeelt zou hier een nuttig hulpmiddel kunnen zijn, waarbij de persoon zijn activiteiten voor een week logt om patronen en potentiële optimalisaties te identificeren.
  • Maak het zichtbaar: De persoon besluit om direct na zijn werk te gaan trainen. Hij stelt een herinnering in op zijn telefoon en legt zijn workout kleding de avond ervoor op een zichtbare plaats. Hij zorgt dat hij twee uur voordat hij gaat trainen, een koolhydraatrijke maaltijd eet die hij de dag ervoor heeft klaargemaakt om mee te nemen naar zijn werk.
 1. Maak het aantrekkelijk: De persoon moet positieve emoties en beloningen associëren met hun nieuwe gewoontes. Bijvoorbeeld, ze kunnen hun kracht- en conditietrainingen plannen op een tijdstip van de dag waarop ze graag trainen, of het combineren met een activiteit die ze leuk vinden, zoals het luisteren naar een podcast of audioboek.
  • Maak het aantrekkelijk: Hij download zijn favoriete Podcast waar hij naar kan luisteren tijdens het trainen en spreekt met zichzelf af dat hij er alleen naar ‘mag’ luisteren als hij is begonnen aan zijn training. Dit maakt het vooruitzicht om te gaan trainen aantrekkelijker.
 1. Maak het makkelijk: De persoon moet barrières verwijderen die het moeilijk maken om nieuwe gewoontes aan te nemen. Bijvoorbeeld, ze kunnen hun workout kleding de avond ervoor klaarleggen of een personal trainer inhuren. Ze kunnen ook technologie gebruiken om hun dagelijkse planning te stroomlijnen, zoals het gebruik van een digitale planner of app.
  • Maak het makkelijk: Hij heeft besloten te gaan werken met een ID Coach, die gespecialiseerd is in kracht- en conditietraining voor drukbezette professionals en ondernemers. De ID Coach zorgt voor een individuele programmering die aansluit op zijn tijdsplanning en belastbaarheid. Om te zorgen dat het trainingsvolume aansluit op zijn herstel en eventuele stressfactoren, kan deze worden aangepast voor een optimale balans en stimulans. Door deze individuele aanpak en gepersonaliseerd naar de behoeften van zijn dagelijkse leven en functie, kan hij maximaal resultaat behalen in minimale tijd, en hij hoeft alleen het plan te volgen zoals opgesteld door zijn ID Coach.
 1. Maak het bevredigend: Directe beloningen zorgen ervoor dat het succes van deze nieuwe gewoontes worden versterkt. Hij kan zichzelf trakteren op een gezonde snack na een training of een paar minuten vrije tijd na het succesvol plannen van zijn dag. Dit resulteert in een ontspannen en rustige start van de avond samen met zijn gezin, waar hij genoeg energie heeft om een positieve bijdrage te leveren aan zijn gezinsleven.
  • Maak het bevredigend: Na elke training genieten hij van een eiwitrijke smoothie, zijn favoriete post-workout traktatie. Deze directe beloning versterkt het positieve gedrag en ervaart hij de positieve effecten van een individuele aanpak, passend bij zijn drukke schema en gezinsleven.

Door dit theoretisch kader toe te passen, kan de persoon deze nieuwe gewoontes geleidelijk implementeren en volhouden, wat leidt tot een verbeterde dagelijkse planning, werk-leven balans en fysieke gezondheid. Ondanks zijn drukke levensstijl, kunnen deze incrementele veranderingen leiden tot een significante bijdrage aan het behalen van zijn maximale potentie op zijn werk en ambities, maar ook het geluk binnen zijn gezinsleven.

Maar, zelfs met de beste bedoelingen, inzet, tools en inzichten, kan het soms uitdagend zijn om zelfstandig nieuwe gewoontes te creëren en vast te houden. Daarom kan het nuttig zijn om de hulp in te schakelen van ervaringsdeskundigen en professionals, zoals het ID Coaching team van RPTC Fitness.

Bij RPTC Fitness maken ze gebruik van hun ID Coaching programma, een holistische benadering die zich richt op het opbouwen van goede gewoontes, het aanbrengen van structuur en het stellen van prioriteiten. Dit, naast de Individuele Programmering, vormt een integraal onderdeel van hun Individuele Coaching. Of het nu gaat fitter- en sterker voelen, het optimaliseren van je dagelijkse planning of het bereiken van een evenwichtige werk-leven structuur, RPTC Fitness kan de nodige begeleiding en ondersteuning bieden om de principes van ‘Elementaire Gewoontes’ in de praktijk te brengen en je maximale potentie in het leven ook daadwerkelijk te realiseren.

📤⁣ Interesse om in contact te komen met RPTC Fitness? Maak gebruik van onze gratis introductie middels de 🔗 link hieronder. De waarde van individuele coaching wordt vaak onderschat.

DIT WIL IK! KLIK HIER

Terug naar overzicht