Onze locatie Adres & Contact
Vragen? Bericht support. 06-24115440
Gratis Intake
Fitness / RXD / Competitie
Terug naar overzicht

Fitness / RXD / Competitie

Coach Gino Goossens
31 mei 2018 - Auteur: Coach Gino Goossens Categorieën: Nieuwsbrief.

Vervolg nieuwsbrief juni – 2018 – Fitness / RXD / Competitie

Het opleiden en delen van onze ervaringen als coaches, zien wij als een belangrijke meerwaarde: #TeachLearnMoveCreate. Komende periode gaan we meer aandacht geven aan de voordelen en gevaren van verschillende niveau’s binnen CrossFit trainingen. Momenteel zijn we aan het testen met het opsplitsen van niveau’s door Fitness, RXD en competities (komt zsm) toe te voegen als mogelijkheid om te trainen. Dit is ook bedoeld als een stuk zelfbewustwording, zodat je op basis van de warming-up en training een keuze kunt maken voor RXD, Fitness of op termijn competitie. Onze coaches zijn opgeleid als Fitness- en Strength & Conditioning coaches en hebben bij elkaar inmiddels enkele duizenden uren coach ervaring. Het verschil tussen een vitaal leven en het nastreven van competitieve workout benadering/training is uitstekend inzichtelijk te maken. De gevolgen op korte en lange termijn zijn voor iedereen anders en daarom ook juist zo belangrijk.

Er is geen goed of fout (of slecht) als het gaat om kiezen tussen Fitness, RXD of Competitie. Het is helemaal afhankelijk van waar je staat in je Fitness journey, je persoonlijke doelen en waar je prioriteiten liggen. We noemen dit ook wel “trainen naar functie” en deze functie is voor iedereen verschillend. De prioriteiten voor iemand met een gezin en een kantoorbaan, zijn anders dan iemand die een beroep heeft waarbij de fysieke belasting groot is. Hetzelfde geldt voor een hobby atleet en een amateur competitie atleet. Het simpelweg kopiëren van de ELITE RXD trainingen op het whiteboard zal NIET het gewenste effect hebben en juist resulteren in (te) veel spierpijn, blessures en op termijn oververmoeidheid. Hetzelfde geldt voor het kopiëren van de vele online trainingsprogramma’s die CrossFit topatleten en coaches verkopen tegen een vast bedrag per maand. Dit is pure marketing, niets meer en niets minder.

Wat van belang is het verschil te begrijpen tussen groepstrainingen (CrossFit), deze op de juiste manier kunnen inschatten en schalen en geïndividualiseerde programmering (ID) in verhouding tot het doel en de functie. Het specialisme, de wetenschap en kennis achter geïndividualiseerde programmering is van een heel ander niveau en effectiever dan een groepsles. CrossFit HQ noemt dit GPP (General Physical Preparedness v.s. Specific Physical Preparedness). Wie de posts van CrossFit HQ en CrossFit Trainingen volgt op Instagram en Facebook kan regelmatig lezen over de verschillen tussen GPP en SPP (ID). Je hebt immers de Sport CrossFit die we allemaal kennen van de topatleten in films als “The Fittest on Earth” en de CrossFit als Fitness.

Verder lezen: CrossFit lessen v.s. online training programma’s v.s. Individual Program Design (ID)

Terug naar overzicht