Onze locatie Adres & Contact
Vragen? Bericht support. 06-24115440
Gratis Intake
Mythes rondom vrouwelijke krachttraining en hun potentie ontkracht
Terug naar overzicht

Mythes rondom vrouwelijke krachttraining en hun potentie ontkracht

Coach Gino Goossens
10 mei 2023 - Auteur: Coach Gino Goossens Categorieën: Blog en Nieuws.

Het is tijd om vrouwen niet langer te behandelen als tweederangs mannen in de fitnesswereld. Vrouwen hebben net zoveel potentieel voor spiergroei als mannen.

In dit artikel neemt ID Head Coach Gino Goossens je mee in de wereld van krachttraining voor vrouwen en de mythes rondom de terughoudendheid en angst van vrouwen om te gespierd te worden. Ook de werking van het vrouwenhormoon oestrogeen dat bijdraagt aan spierherstel, spierbehoud, bescherming van gewrichten en pezen, en het verhogen van de stofwisseling zal uitgebreid aan bod komen.

Inhoudsopgave

 1. Het Natuurlijke Spierpotentieel van Vrouwen
 2. Vrouwen vs. Mannen in Topsport
 3. De Testosteronfactor
 4. Het Andere Geslachtshormoon
 5. Waarom Vrouwen Hun Potentieel Niet Bereiken
 6. Conclusie

Het Natuurlijke spierpotentieel van vrouwen

Veel vrouwen zijn terughoudend om aan krachttraining te doen, uit angst om te gespierd te worden of niet begrijpen wat er gebeurt als ze met krachttraining beginnen. In dit artikel richten we ons op vrouwen tussen 25 en 45 jaar, zowel beginners als ervaren sporters, om het natuurlijke spierpotentieel van vrouwen beter te begrijpen en te ontdekken hoe ze het beste uit krachttraining kunnen halen.

Wat kunnen vrouwen bereiken in de wereld van sport en fitness? De algemene misvatting is dat vrouwen die aan krachttraining doen ‘s nachts in She-Hulk veranderen. In werkelijkheid hebben zelfs mannen moeite om spieren op te bouwen in de gemiddelde sportschool.

Vrouwen hebben ongeveer 15 keer minder testosteron, het spieropbouwende hormoon, dan mannen. Dit feit wordt vaak aangehaald als de reden waarom vrouwen niet zoveel spieren kunnen opbouwen als mannen. De waarheid is echter dat vrouwen net zoveel spieren kunnen opbouwen als mannen, met als enige verschil hun startpunt. Mannen beginnen met meer spiermassa en kracht, maar uit onderzoek blijkt dat de relatieve toename in spieromvang tussen mannen en vrouwen gelijk is.

Vrouwen en Testosteron

Ondanks het feit dat vrouwen minder testosteron hebben, is de relatie tussen testosteron en spiermassa veel zwakker bij vrouwen dan bij mannen. In plaats daarvan spelen groeifactoren zoals IGF-1 en groeihormoon een grotere rol bij vrouwen dan bij mannen in het opbouwen van kracht en spiermassa.

Vrouwen vs. Mannen in topsport

De spiermassa van vrouwelijke topsporters is 85% gelijk aan die van hun mannelijke tegenhangers in sporten zoals Olympisch gewichtheffen en powerlifting. Dit verschil van 15% kan worden verklaard door drie factoren:

 1. Vrouwen hebben genetisch gezien een hoger vetpercentage;
 2. Mensen hebben lagere verwachtingen van de fysieke capaciteiten van vrouwen;
 3. Er zijn meer mannen in de sport, wat leidt tot sterkere concurrentie op het hoogste niveau.

De Testosteronfactor

Hogere testosteronniveaus betekenen meer spiermassa voor een individu, maar de relatie tussen de geslachten wordt zwakker. Onderzoek wijst uit dat verschillen in vetvrije massa tussen mannen en vrouwen verschillen in kracht en aerobe prestaties kunnen verklaren, zonder rekening te hoeven houden met testosteronniveaus.

Het andere geslachtshormoon

Oestrogeen, vaak gezien als het “slechte” hormoon, maar het heeft veel voordelen voor spierherstel, spierbehoud, bescherming van gewrichten en pezen, en het verhogen van de stofwisseling. In feite heeft oestrogeen een anabool effect op spieren en is het cruciaal voor de algehele gezondheid.

De invloed van geslacht op krachttraining

Vrouwen hebben enkele voordelen ten opzichte van mannen in de sportschool, zoals een sneller herstel na de training en een verminderde vermoeidheid. Er zijn echter ook verschillen in metabolisme, anatomie, neurologie en fysiologie, wat betekent dat vrouwen niet op dezelfde manier moeten trainen als mannen.

Waarom vrouwen hun potentieel niet bereiken

Ondanks dat ze hetzelfde spierpotentieel hebben als mannen, bereiken vrouwen vaak niet hun volledige potentieel vanwege de volgende redenen:

 1. Ondervertegenwoordiging in sport en sportscholen;
 2. Maatschappelijke verwachtingen en stigma;
 3. Het gebruik van anticonceptie die krachttraining kan belemmeren;
 4. Trainen zoals mannen, wat niet overeenkomt met hun fysiologische sterke punten.

Conclusie

Het is tijd om vrouwen niet langer te behandelen als tweederangs mannen in de fitnesswereld. Vrouwen hebben net zoveel potentieel voor spiergroei als mannen, maar het is belangrijk om te erkennen dat ze anders moeten trainen om hun potentieel te maximaliseren. Door hun unieke fysiologische eigenschappen te begrijpen en te omarmen, kunnen vrouwen hun ware spierpotentieel ontgrendelen en hun angsten rondom krachttraining overwinnen.

Wil je je spierpotentieel maximaliseren en de stigma’s rondom vrouwelijke krachttraining doorbreken? Grijp je kans! Maak vandaag nog een afspraak bij RPTC Fitness voor een kennismaking met ID Coaching. Onze deskundige ID Coaches zullen je begeleiden en een op maat gemaakt trainingsprogramma aanbieden dat perfect aansluit bij jouw unieke fysiologische eigenschappen.

Laat de mythes achter je en ontdek wat je echt kunt bereiken met individuele coaching en de juiste begeleiding.

📤⁣ Interesse om in contact te komen met ons? Maak gebruik van onze gratis introductie middels de 🔗 link hieronder en begin je reis naar een sterker en zelfverzekerder leven!

INTRODUCTIE? KLIK HIER

Terug naar overzicht