Onze locatie Adres & Contact
Vragen? Bericht support. 06-24115440
Gratis Intake
Hoe kies je een coach voor betere sport resultaten?
Terug naar overzicht

Hoe kies je een coach voor betere sport resultaten?

Coach Gino Goossens
10 mei 2019 - Auteur: Coach Gino Goossens Categorieën: 101 Iron Sessions, Nieuws en Training.

Coaches zijn overal. In de Bodybuilding, Fitness, CrossFit en Powerlifting wereld.

Dit drukke werkveld komt coaches niet altijd ten goede. Iedereen deelt namelijk zijn beste resultaten op social media zoals Instagram, Snapchat, YouTube en Facebook. Het gevolg is dat er vaak onrealistische verwachting ontstaan bij nieuwe cliënten.

Het is daarom van belang dat je bij het kiezen van een goede coach weet waar je op moet letten.

Onze head coach Gino Goossens zet alle feiten voor je op een rijtje. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat een coach een goede coach maakt, en waar je zelf naar kan kijken om van jullie samenwerking een succes te maken.

Wat is coaching?

Een fitness coach doet er alles aan om jou de touwtjes in eigen handen te geven. In dit proces ontvang je wellicht een trainingsplan, voedingsplan of andere programma’s. Toch gaat het er altijd om dat jij op eigen kracht jouw doelen behaalt.

Het idee van Individual Design+ Coaching (ID+ Coaching) is daarbij volledig gericht op jouw specifieke situatie. Iedere mens is namelijk anders. Dit is een combinatie van de genen die je geërfd hebt, het werk dat je doet, je voeding en hoe fit je bent op het moment van evaluatie en assessment.

Buiten dit lijkt het dat wanneer je over het internet surft dat resultaten voor het oprapen liggen. Ondanks dat er veel waardevolle informatie te vinden is, zijn het vooral de verdraaiingen van de waarheid die de grote massa bereikt. Snelle resultaten en duidelijk zichtbare buikspieren zijn namelijk overal te koop, tenminste zo lijkt het. En ook al weten we vaak, als we ons gezonde verstand gebruiken, dat dit onzin is, het verkoopt een stuk gemakkelijker dan de waarheid.

Toch is de enige waarheid het tegendeel: resultaten komen op den duur. Week na week geen enkele training overslaan. Iedere keer je programma uitvoeren, 8-9 uur slapen, op je voeding letten en rust nemen wanneer je toch graag wil sporten. Hoe zou dat er uitzien op een flitsende reclame banner of een gesponsorde instagram post?

De oplossing hiervoor is ID+Coaching. Hierbij werk je samen met een coach die je helpt door dit mijnenveld van informatie te navigeren. Het resultaat is dat je een 100% gepersonaliseerd programma ontvangt en ondersteuning bij het maken van de juiste keuzes tijdens dit proces op het gebied van levensstijl en voeding.

Hoe marketing door coaches verkeerde verwachtingen schept

Coaching is een subtiele aanpak waarbij het resultaat van je samenwerking na verloop van tijd komt. Daarbij kan je relatie in eerste instantie ongemakkelijk voelen omdat je coach je nog moet leren kennen.

Hoe reageer je op trainingen, hoe reageer je op stress en hoe word je het liefst gemotiveerd? Wat hoor je liever niet, en wat juist wel?

Dat zijn dingen die je coach na verloop van tijd over je te weten gaat komen.

Toch, als je je daarvan niet bewust bent kan je snel ontevreden zijn met je coach.

En dat ligt niet alleen aan jou.

Vandaag de dag zijn er namelijk ontzettend veel coaches. Door de grote concurrentie is het moeilijk voor iedereen om op te vallen.

Vandaar dat iedereen zijn uiterste best doet om zijn of haar kwaliteiten van de daken te schreeuwen. Dit wordt gedaan met behulp van testimonials, voor- en na foto’s of wellicht met podium prestaties van cliënten.

En alsof dat nog niet genoeg is, concurreren coaches niet alleen met elkaar in de directe omgeving, maar ook nog eens tegen alle coaches die op het internet beschikbaar zijn. Dit betekent dat top coaches concurrentie hebben van beginners aan de andere kant van de wereld. Niet dat potentiële cliënten het verschil in kwaliteit niet zien, maar als er genoeg ruis op de lijn is in de vorm van opgeblazen reclame, wordt het steeds moeilijker om een goede keuze te maken.

Als je vervolgens met je nieuwe coach aan de slag gaat is het enige wat je in je hoofd hebt resultaten, resultaten en nog eens resultaten.

Wat jij, en soms je coach ook vergeet bij zijn marketing, is dat er een proces van “trial and error” aan vooraf gaat.

Hierbij maakt jouw coach fouten, maak jij fouten en leren jullie samen. Dit is normaal.

Een coach is geen gebruiksvoorwerp

Wat ook normaal is, is dat dit (vooral) aan het begin van je coachingtraject gebeurt. Als je op dat moment nog met de voor en na foto’s en testimonials in je achterhoofd zit, dan is het begrijpelijk dat je er snel genoeg van hebt. En voordat je het weet verslind je coaches als afwassponsjes.

Onthoud daarom dat coaches, in tegenstelling tot afwassponsjes, beter worden na verloop van tijd. In het begin kan een samenwerking stroef, ongemakkelijk, en teleurstellend voelen. Zeker als je het traject start met het idee dat je je resultaten kan kopen.

Dit is nooit het geval geweest, en zal ook nooit zo zijn.

Ook top coaches hebben tijd nodig om je te leren kennen. En jij hebt tijd nodig om je prestaties te vergroten.

Hoe werkt een coach?

Een coach werkt op basis van intake, assessment en testen. Vervolgens heeft die een beeld van jouw capaciteiten en jouw doelen. Op basis hiervan kan hij je vervolgens advies geven over de beste aanpak voor jou is om te starten met je persoonlijke fitness journey.

Hierna komt het eerder genoemde proces van “trail and error”. Je coach gaat zijn communicatie optimaliseren en jullie werken samen aan een langdurige relatie.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een coach?

Dus hoe zorg je ervoor dat je de juiste coach kiest? En dat je in die ruwe beginfase erop kan vertrouwen dat je de juist keuze hebt gemaakt?

Als je voor gepersonaliseerde fitness gaat, draait het allemaal om de relatie.

  • Hoe is de klik met je coach?
  • Kijkt hij naar jou en jouw individuele situatie?
  • Gaat hij in op je vragen en biedt hij perspectief op het overkoepelende proces?
  • Is hij in staat om je te motiveren?

Als dat allemaal in orde is, dan kun je ervanuit gaan dat na verloop van tijd uitstekende resultaten komen.

Wil jij meer weten over wat (online) ID+Coaching voor jou kan betekenen? Boek dan een afspraak voor een gratis consult!

BOEK MIJN GRATIS CONSULT

🔐 Wij delen je gegevens nooit met anderen!

Terug naar overzicht