Ons lichaam is een tempel, maar we behandelen het niet als zodanig.
Als kinderen lijken we wel onsterfelijk. We kunnen alles met ons lichaam en wanneer je een jonge sporter bent, lijken de mogelijkheden eindeloos. We pushen ons lichaam dan ook vaak tot het uiterste. Vraag je een doorsnee sporter wat het belangrijkste onderdeel is om te presteren, lichaam, ziel of geest, dan zal hij zeggen: lichaam. Je bent fit tenslotte. Het lichaam is fit. Het lichaam doet al het werk. Er zijn veel discussies over wat nu belangrijker is: lichaam of geest. Je kunt nog zo graag willen, het lichaam moet het doen. Je kunt nog zoveel bedenken, het lichaam moet het uitvoeren.
JG Bennet zegt: “Dit lichaam van mij is niet wie ik ben. Het is niet mijn ik. Het is slechts een product, een apparaat, wat achteruitgaat als je het niet onderhoudt. Het is als een dier dat niet zal gehoorzamen als je het niet disciplineert. Het is van mij voor een korte tijd en gedurende die tijd is het aan mij om er zo volledig mogelijk gebruik van te maken. In alle dingen, op elk moment moet mijn lichaam mij gehoorzamen. Ik kan en zal het dwingen door discipline. Door te mediteren op deze uitgangspunten, creëren we de juiste mentale staat. Maar de connectie tussen lichaam en geest komt enkel tot stand door discipline. Het is goed om het lichaam te laten wennen aan zware fysieke training. We moeten verduren om onze lichamelijke mogelijkheden te optimaliseren.”
Als je dit zo leest, wat vind je daar dan van? Geeft het je ook zo’n passie en energie?
Er zijn tegenwoordig veel websites en apps die je bewust maken van het belang van een gezonde geest en manieren aanreiken om je hierin te trainen. Tegelijkertijd zijn de mensen die hierover schrijven, dezelfde mensen die niet sporten en niet gezond eten. Zij stellen dat wanneer je een positieve kijk op het leven hebt en je je gelukkig voelt, al het andere onbelangrijk is. Maar is dat zo?
Neem je je wel eens voor om na een dag met veel (slecht) eten en drinken het de volgende dag echt perfect te doen? Hoe vaak lukt je dat? Ben je dan werkelijk je maximale potentie aan het benutten wanneer je de helft van de week versuft bent van de suikers en leeft op je kop koffie elke ochtend?
Als coach weet ik en hoor ik dit soort verhalen ontzettend vaak. Wat gebeurt er wanneer iemand de suikers echt laat staan, meer gaat bewegen en beter gaat slapen? Die persoon voelt zich zo ontzettend veel beter. Hij ziet beter, denkt beter, leeft intenser. Echt waar. Waarom? Omdat je je lichaam dan echt waardeert en werkelijk behandelt als een tempel.
We worden aan alle kanten voor de gek gehouden door loze beloftes. “Wordt superfit in 6 weken!”, “Met deze pil valt u minimaal 3 kilo per week af”. Eh….echt waar? Met dit soort onzin wordt niet gekeken naar het lichaam en wordt geen rekening gehouden met de gezondheid en welzijn op de lange termijn.
Waarom toch die haast?
Over het algemeen kun je stellen dat het omkeren van een fysiek proces, tenminste de helft van de tijd van het oorspronkelijke proces duurt. Dus…ben je 15 jaar lang ‘ongezond’ bezig geweest? Dan zal het tussen de 8 en 15 jaar duren om dit terug te draaien en weer echt gezond te zijn. Is dit een absoluutheid? Nee natuurlijk niet. Maar hiermee kom je aardig in de buurt, kijkend naar de praktijk. Discipline wordt bepaald door consistentie. Committeer je aan het werk wat er gedaan moet worden om de tempel te eren. Je lichaam. Zet het terug op de eerste plek.
Geest en bezieling als GEVOLG van het verzorgen van je lichaam.
Source of inspiration: OPEX Fitness – Spirit and Mind Through Body