Onze locatie Adres & Contact
Vragen? Bericht support. 06-24115440
Gratis Intake
Van Vikingen tot atleten: Genetische inzichten in kracht en prestaties ontcijferd
Terug naar overzicht

Van Vikingen tot atleten: Genetische inzichten in kracht en prestaties ontcijferd

Coach Gino Goossens
7 mei 2023 - Auteur: Coach Gino Goossens Categorieën: Blog en Nieuws.

Thor Bjornsson, belichaming van duizend jaar Noordse tradities, breekt een 1000 jaar oud Vikingrecord door een 30 meter lange, 650 kg zware boomstam te tillen. Deze prestatie roept vragen op over genetische gaven, sportprestaties en de invloed van afkomst op kracht. Laten we dieper ingaan op deze kwesties en ontdekken welke rol genetica speelt bij atletische prestaties.

Genetica en kracht: de basis

Elke cel in ons lichaam (behalve rode bloedcellen) bevat een genetisch instructieboekje, bestaande uit DNA, het genoom. 99,9% van ons genoom is identiek, terwijl 0,1% genetisch verschilt. Deze verschillen, Enkel Nucleotide Polymorfismen (SNPs), bepalen onze unieke kenmerken. SNPs worden gebruikt in commerciële genetische tests zoals 23andMe om afkomst en andere eigenschappen te achterhalen.

De Viking genetische gave: feit of fictie?

Als je Europese voorouders hebt, ben je waarschijnlijk verwant aan Vikingen, maar ook aan Schotten, Hongaren, Duitsers, Italianen en vele anderen. Genetisch materiaal verspreidt zich over de hele wereld en daarom is er geen specifieke “Viking”-genetische gave die uniek is voor Scandinavische afkomst.

Genetica en atletische prestaties: de rol van SNPs

Er is geen enkel “kracht” gen, maar meerdere SNPs die invloed hebben op lengte, botdichtheid, spierontwikkeling en andere eigenschappen. Onderzoekers hebben ontdekt dat ten minste 64 verschillende gebieden van ons genoom geassocieerd zijn met gripkracht. Deze genen beïnvloeden samen slechts één specifiek aspect van kracht. Een Japanse meta-analyse onthulde dat de invloed van genetica versus omgevingsfactoren op kracht ongeveer 50:50 is.

Genen en sportkeuze: geen vaststaand recept

Genetische tests kunnen momenteel niet bepalen welke sport je zou moeten beoefenen, welk dieet je zou moeten volgen of welke training het beste bij je past. In plaats daarvan kun je je omgevingsfactoren vormgeven en beïnvloeden om je genetisch potentieel te vergroten, ongeacht je SNPs.

Individuele training en resultaten

De opbouw van een trainingsschema moet gebaseerd zijn op iemands trainingsstatus, leeftijd en reactie op krachttraining. Het kopiëren van trainingsprotocollen van topatleten kan voor gewone sporters averechts werken en het risico op blessures verhogen.

Leefstijlfactoren en resultaten

Leefstijlfactoren zoals voeding, rust en mentale instelling hebben ook invloed op sportprestaties. Een goede coach houdt rekening met al deze factoren bij het ontwerpen van een trainingsplan.

Conclusie: genetica en sportprestaties

Er is geen twijfel dat genetica een rol speelt bij sportprestaties, maar het is slechts een deel van het verhaal. De invloed van genen op kracht is complex en hangt af van talrijke SNPs, samen met omgevingsfactoren zoals training, voeding en mentale instelling. Hoewel het verleidelijk is om de prestaties van topatleten zoals Thor Bjornsson toe te schrijven aan een “Viking genetische gave”, is het belangrijk om te beseffen dat zijn succes het resultaat is van een combinatie van genetische aanleg en jarenlange toewijding, training en passie voor zijn sport.

Het is essentieel dat zowel coaches als atleten een holistische benadering hanteren bij het nastreven van sportieve doelen, door rekening te houden met genetica, omgevingsfactoren, individuele verschillen en levensstijlkeuzes. Dit zal niet alleen helpen om het volledige potentieel van elke atleet te benutten, maar ook om een gezonde en duurzame relatie met sport en lichaamsbeweging te bevorderen.

In de toekomst kunnen genetische tests nuttige inzichten bieden in iemands unieke genetische profiel en hoe dat van invloed kan zijn op sportprestaties. Voor nu moeten we erkennen dat er geen vaststaand recept is voor succes in de sportwereld en dat de weg naar de top een complexe samensmelting is van genen, omgevingsfactoren en persoonlijke keuzes.

Om het beste uit jezelf te halen en je potentieel te bereiken, is het belangrijk om te focussen op de omgevingsfactoren die je kunt beïnvloeden, zoals je trainingsroutine, voeding en rust. Je genetische achtergrond bepaalt niet absoluut wat je kunt bereiken in sport en training.

Dus, in plaats van te zoeken naar een “Viking-voordeel” of je zorgen te maken over je genetische afkomst, besteed je energie aan het verbeteren van je prestaties door middel van hard werken, toewijding en een goed doordachte aanpak zoals met ID Coaching.Bij RPTC Fitness werken we vanuit gelijkwaardige principes om onze cliënten te begeleiden naar een optimaal leven dat hun maximale potentieel ondersteunt. Door een wetenschappelijk onderbouwde en gepersonaliseerde benadering van voeding te combineren met een individuele programmering, zorgen we ervoor dat onze cliënten de best mogelijke resultaten behalen en genieten van een gezond en vitaal leven.

📤⁣ Interesse of in contact komen met ons? Maak gebruik van onze gratis introductie middels de link hieronder 🔗

INTRODUCTIE? KLIK HIER

Terug naar overzicht