Onze locatie Adres & Contact
Vragen? Bericht support. 06-24115440
Gratis Intake
Waarom snoozen niet goed voor je is en waarom je het beter kunt vermijden
Terug naar overzicht

Waarom snoozen niet goed voor je is en waarom je het beter kunt vermijden

Coach Gino Goossens
1 mei 2023 - Auteur: Coach Gino Goossens Categorieën: Blog en Nieuws.

In een diepe slaap vallen als je je moe voelt, duurt in de meeste gevallen slechts 3-6 minuten en snoozen is meestal 9-10 minuten. Met als gevolg slaapinertie.

We hebben allemaal wel eens de neiging om op de snooze-knop te drukken. Maar is dit eigenlijk wel goed voor ons? In dit artikel neemt ID Head Coach Gino Goossens je mee wat er gebeurd in je hersenen als je de snooze button regelmatig gebruikt en legt hij uit waarom snoozen niet bevorderlijk is voor je slaap. Ook geeft hij je handvatten om de gewoonte te doorbreken. Ontdek waarom je beter niet kunt snoozen en hoe je fris en fruitig aan je dag kunt beginnen.

Waarom snoozen niet goed voor je is

Uit onderzoek blijkt dat snoozen onze REM-slaap verstoort, wat gevolgen kan hebben voor onze alertheid en energieniveau gedurende de dag. Deze staat noemen we slaapdronken of ook wel slaapenertie.

Ook kan het leiden tot een verhoogde bloeddruk en hartslag door een ‘vecht- of vluchtreactie’ die ontstaat bij het verstoren van de REM-slaap. Bovendien is de korte slaapperiode tussen het snoozen door geen herstellende slaap en kan het zelfs je slaapcyclus verstoren.

Wat is slaapdronken of slaapinertie?

  • Slaapdronkendheid (ook bekend als slaapinertie) is een toestand waarbij iemand zich slaperig, verward en gedesoriënteerd voelt na het ontwaken uit de slaap. Dit kan een paar minuten tot zelfs enkele uren aanhouden en kan leiden tot problemen bij het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals autorijden, werken of studeren.
  • Ik denk dat we allemaal wel eens in een staat van slaapdronken hebben gevoeld, of zelfs regelmatig ervaren.Sleep inertia kan worden veroorzaakt door het abrupt onderbreken van een diepe slaap, het tekort aan slaap of een verstoring van het circadiaanse ritme.
  • Tijdens de diepe slaap worden bepaalde hersenfuncties onderdrukt, waardoor het moeilijk kan zijn om wakker te worden en in een alertere toestand te komen. Bij sommige mensen kan dit effect sterker zijn dan bij anderen;
  • Om slaapdronkendheid te voorkomen, is het belangrijk om een regelmatig slaappatroon aan te houden en voldoende slaap te krijgen. Ook kan het helpen om een vaste routine te hebben bij het ontwaken, zoals het openen van de gordijnen of het drinken van een glas water. Vermijd ook het gebruik van alcohol of slaapmiddelen voor het slapengaan, omdat deze middelen de diepe slaap kunnen verstoren.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een direct verband tussen slaapdronkendheid en snoozen in de ochtend. Wanneer je snoozed en telkens opnieuw in slaap valt, kun je tijdens het ontwaken in een diepere slaapfase zitten, waardoor het moeilijker kan zijn om wakker te worden en je meer kans hebt op slaapdronkendheid.

In een diepe slaapvallen als je je moe voelt, duurt in de meeste gevallen slecht 3-6 minuten en snoozen is meestal 9-10 minuten. Het is daarom beter om een vaste wektijd aan te houden en direct op te staan wanneer de wekker afgaat.

Tips om het snoozen te vermijden

  • Zorg dat je voldoende slaap krijgt: Zorg ervoor dat je elke nacht minimaal 7 tot 9 uur slaapt;
  • Verbeter je slaaphygiëne: Zorg voor een goede nachtrust door elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en elke ochtend op dezelfde tijd op te staan;
  • Probeer ontspanningsoefeningen voor het slapengaan en zorg voor een rustige, donkere en koele slaapkamer;
  • Beperk middagdutjes, cafeïne en alcohol en zorg voor voldoende lichaamsbeweging;
  • Stel je wekker in op een realistisch tijdstip: Zet je wekker op het moment dat je echt moet opstaan, in plaats van ruimte te laten voor snoozen;
  • Ga direct rechtop zitten zodra je wakker wordt: Verander je houding om je lichaam te helpen wakker worden en de verleiding om te snoozen te weerstaan;
  • Doe het licht aan zodra je wekker gaat: Licht onderdrukt de aanmaak van melatonine en helpt je lichaam wakker te worden. Gebruik eventueel een slimme lamp die op hetzelfde tijdstip als je wekker aangaat;
  • Plaats je wekker aan de andere kant van de kamer: Dit dwingt je om uit bed te komen en helpt je wakker te worden.

Sleep inertia kan worden veroorzaakt door het abrupt onderbreken van een diepe slaap of een tekort aan slaap

Conclusie

Hoewel het verleidelijk kan zijn om te snoozen, is het niet bevorderlijk voor je slaapkwaliteit en alertheid gedurende de dag. Probeer in plaats daarvan de bovenstaande tips toe te passen om uitgerust en energiek aan je dag te beginnen.

Ben je op zoek naar een manier om te starten met trainen of je trainingsresultaten te verbeteren en je slaapkwaliteit te optimaliseren? Wil jij je gezondheid en welzijn op de lange termijn verbeteren? Dan ben je bij RPTC Fitness aan het juiste adres!

Onze professioneel opgeleide en ervaren ID Coaches helpen je graag bij het ontwikkelen van goede slaapgewoonten en trainingsprogramma’s die aansluiten bij jouw individuele behoeften en doelen.

📤⁣ Interesse of in contact komen met ons? Maak gebruik van onze gratis introductie middels de link hieronder 🔗

INTRODUCTIE? KLIK HIER


Gebruikte bronnen:

Dr. Reena Mehra, Cleveland Clinic
Dr. Aarthi Ram, Houston Methodist, 15 december 2021.

Terug naar overzicht