In de complexe wereld van gezondheid en fitness worden we vaak geconfronteerd met een overvloed aan informatie, adviezen en trends. Maar wat als de sleutel tot duurzame vitaliteit en welzijn niet alleen ligt in de fysieke inspanningen die we leveren, maar ook in de psychologische basisbehoeften die we nastreven?
In dit uitgebreide artikel neemt ID Head Coach en Vitaliteitskundige i.o. Coach Gino Goossens je mee op een reis door de intrigerende wereld van fitness, de vier psychologische basisbehoeften en het essentiële verschil tussen leuk en belangrijk, als het gaat om moeilijke keuzes maken. Na het lezen van dit artikel ben je gewapend met de kennis en inzichten om met vertrouwen en vastberadenheid je eigen “moeilijke” weg in fitness en welzijn te kiezen.
Inhoudsopgave
- Kies jouw moeilijk
- Een kwestie van waarden: kiezen tussen leuk en belangrijk
- ID Coaching: Autonome Motivatie en Zelfredzaamheid in de Praktijk
- De Psychologische Basisbehoeften en hun Rol in Fitness
- De Kracht van Keuze en Prioriteit in Fitness
1. Kies jouw moeilijk
Het leven is een aaneenschakeling van keuzes. Sommige zijn eenvoudig, terwijl andere ons voor complexe dilemma’s plaatsen. Een van die dilemma’s is de keuze om onze fitness prioriteit te geven of niet. Beide keuzes zijn moeilijk, maar ze leiden tot twee totaal verschillende uitkomsten.
Moeilijk #1 Wanneer we kiezen om onze fitness niet te prioriteren, blijven we stilstaan. De extra kilo’s blijven zich opstapelen. We raken uitgeput na het nemen van een trap. We rusten uit op de bank met Netflix, terwijl er nog taken op ons wachten. Klussen in huis worden een uitdaging, en het ‘spelen’ met onze kinderen wordt steeds moeilijker naarmate ze ouder worden. We worden wakker en voelen ons niet uitgerust. We maken ongezonde keuzes vanuit gemak. Dit is de realiteit van niets doen.
Moeilijk #2 Aan de andere kant is starten met fitness en het een prioriteit maken ook een uitdaging. Het vinden van tijd in een druk schema, het overwinnen van vermoeidheid, het gevoel te oud te zijn om te beginnen, het gebrek aan kennis of ervaring, afleidingen, en de drukte van het dagelijks leven kunnen allemaal belemmeringen vormen. Maar ondanks deze uitdagingen is er een groot verschil in de uitkomst.
De Keuze voor Verandering: Wanneer we kiezen om onze fitness een prioriteit te maken, kiezen we voor verandering en groei. Ja, het is een uitdaging. Ja, er zullen obstakels zijn. Maar de uitkomst is een leven vol energie, vitaliteit en een verbeterde kwaliteit van leven. Door te kiezen voor fitness, investeren we in onszelf. We bouwen aan een lichaam dat sterker en veerkrachtiger is. We voelen ons energieker en kunnen de dagelijkse taken gemakkelijker aan. We genieten van activiteiten met onze kinderen en voelen ons elke dag uitgerust en verjongd. We maken gezondere keuzes die ons welzijn bevorderen.
Het grootste verschil tussen Moeilijk #1 en Moeilijk #2 is de langetermijnuitkomst. Terwijl de keuze om niets te doen leidt tot stagnatie en een afnemende gezondheid, leidt de keuze om te starten met fitness tot vooruitgang, verbeterde gezondheid en een verhoogd welzijn. Het is het verschil tussen een leven geleefd op de automatische piloot en een leven geleefd met intentie en doel.
2. Een kwestie van waarden: Kiezen tussen leuk en belangrijk
In de wereld van fitness is er een cruciaal onderscheid dat vaak over het hoofd wordt gezien: het verschil tussen wat ‘leuk’ is en wat ‘belangrijk’ is. Terwijl velen van ons vaak zoeken naar activiteiten of routines die ons plezier brengen, is de realiteit dat niet alles wat goed voor ons is, per se leuk zal zijn. Denk aan het betalen van rekeningen aan het einde van de maand; het is zelden een taak waar we naar uitkijken, maar we doen het omdat het essentieel is. Hetzelfde geldt voor onze gezondheid en fitness. De sleutel tot duurzame verandering ligt niet in het najagen van wat intrinsiek plezierig is, maar in het herkennen en omarmen van wat echt belangrijk is in ons leven.
Dit brengt ons terug naar de kern: “kies jouw moeilijk“. Het gaat er niet om de gemakkelijkste of meest plezierige weg te kiezen, maar om de weg die het meest in lijn is met onze waarden en doelen. Het is essentieel om te begrijpen dat intrinsieke motivatie, hoewel waardevol, niet altijd de drijvende kracht achter verandering is. In plaats daarvan moeten we ons richten op geïntegreerde en geïdentificeerde vormen van motivatie, die in lijn liggen met onze waarden en belangrijke doelen.
Als ID Coaches is het onze taak om cliënten te helpen dit onderscheid te zien en te begeleiden in hun reis van zelfontdekking. Het gaat er niet om ze te overspoelen met fysiologische training feitjes, maar om ze te helpen begrijpen waarom ze bepaalde keuzes maken en hoe ze die keuzes kunnen afstemmen op wat echt belangrijk is. Het gaat erom de juiste doelen te stellen, de bereidheid tot verandering te beoordelen en de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om die verandering te realiseren. In essentie gaat het erom te kiezen welke “moeilijk” het meest zinvol en waardevol is voor het individu en zijn functie.
3. ID Coaching: Autonome motivatie en zelfredzaamheid in de praktijk
RPTC Fitness heeft het concept ID Coaching in 2016 geïntroduceerd. Dit unieke coachingssysteem is specifiek ontworpen om te coachen op het gebied van geïntegreerde en geïdentificeerde vormen van motivatie en zelfredzaamheid. Het doel is om individuen te leren hoe ze fitness een prioriteit kunnen maken in hun dagelijks leven en de specifieke functie die het moet hebben.
ID Coaching gaat verder dan traditionele fitnesscoaching. Het richt zich op het bevorderen van geïntegreerde en geïdentificeerde vormen van motivatie, waardoor individuen de juiste doelen leren stellen, de bereidheid tot verandering te beoordelen en de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om die verandering te realiseren. Door te focussen op zelfredzaamheid, worden individuen uitgerust met de tools en kennis die ze nodig hebben om zelfstandig gezonde keuzes te maken en hun fitnessdoelen te bereiken.
4. De Psychologische Basisbehoeften en hun rol in fitness
Het Chivo Vitaliteitskompas biedt een uniek perspectief op de psychologische basisbehoeften die essentieel zijn voor duurzame vitaliteit. Deze behoeften zijn niet alleen cruciaal voor ons welzijn, maar spelen ook een centrale rol in onze fitnessreis. Laten we deze vier cirkels van het kompas nader onderzoeken en hun implicaties voor fitness begrijpen:
1. Jezelf kunnen zijn:
In de context van fitness betekent dit dat je oefeningen en activiteiten kiest die resoneren met jouw individuele waarden en behoeften. Het is niet alleen over het volgen van een trend op Instagram of TikTik of simpelweg kopiëren wat anderen doen, maar het gaat om het vinden van een fitnessroutine die aansluit op jouw individuele behoeften, functie en prioriteiten. Wanneer je traint op een manier die in lijn ligt met jouw individuele waarden, is de kans groter dat je consistent blijft en geniet van het proces. Het gaat erom je authentieke zelf te zijn in je fitnessreis, wat leidt tot meer voldoening en blijvende duurzame resultaten.
2. Samen zijn:
Fitness is vaak een gemeenschappelijke activiteit. Of je nu deelneemt aan groepslessen, met een vriend traint of lid wordt van een sportteam, het gevoel ergens bij te horen kan je motivatie en betrokkenheid versterken. Het is essentieel om een gemeenschap of groep te vinden waar je jezelf kunt zijn, veilig voelt, waar je wordt gewaardeerd en ondersteund d.m.v. individuele coaching. Deze verbondenheid kan een krachtige motivator zijn en kan je helpen door moeilijke tijden heen te gaan.
3. Samen willen ontwikkelen:
De wereld van fitness en gezondheid is voortdurend in ontwikkeling. Nieuwe onderzoeken, technieken en methoden komen regelmatig naar voren. Het is belangrijk om samen met anderen te leren en te groeien. Bij RPTC Fitness betekent dit, dat we coachen op zelfredzaamheid en kennisoverdracht. Dit doen we d.m.v. 1-op-1 consults, vloercoaching, onze assessments, master classes of seminars. Samenwerken met ID Coach zorgt ervoor dat je kennis en vaardigheden leert om zelfredzaam te worden als het gaat om je persoonlijke fitness reis. Samen met een ID Coach werken betekent samen groeien naar betere gezondheid en welzijn.
4. Jezelf ontwikkelen:
Persoonlijke groei is een kernaspect van fitness. Of je nu streeft naar een nieuw persoonlijk record, een nieuwe vaardigheid leert of je lichaam op nieuwe manieren uitdaagt, jezelf ontwikkelen is essentieel. Het gaat erom je grenzen te verleggen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en jezelf te blijven prikkelen. Wanneer je stilstaat, kan je motivatie afnemen. Daarom is het cruciaal om altijd naar groei en ontwikkeling te streven in je fitnessreis.
5. Conclusie: De kracht van keuze en prioriteit in fitness
ID Coaching i.c.m. het vitaliteitskompas biedt een diepgaand inzicht in de psychologische behoeften die ten grondslag liggen aan duurzame vitaliteit. Door deze behoeften te begrijpen en te integreren in onze fitnessreis, kunnen we een leven van welzijn, gezondheid en tevredenheid creëren. Het is niet alleen een kwestie van fysiek fit zijn, maar ook van mentaal- en emotioneel welzijn. Door te kiezen voor een fitnesspad dat deze vier psychologische basisbehoeften respecteert en bevordert, kiezen we voor een leven van duurzame vitaliteit en welzijn.
De keuze om aan je fitness en welzijn te werken is niet eenvoudig. Maar met de juiste kennis, begeleiding en tools, zoals die van het Chivo vitaliteitskompas en RPTC Fitness’s ID Coaching, kun je een weloverwogen beslissing nemen. De kernboodschap is duidelijk: “kies jouw moeilijk“. Door de juiste moeilijke weg te kiezen, kun je een leven van duurzame vitaliteit en welzijn bereiken.
Referenties
1. Zelfdeterminatietheorie
2. Chivo Vitaliteitskompas
3. RPTC Fitness en ID Coaching
Interesse om in contact te komen met ons? Maak gebruik van onze gratis introductie middels de 🔗 link hieronder en begin je reis naar een sterker, vitaler en zelfverzekerder leven!
Ontvang periodiek onze meest recente nieuwsberichten over Fitness, Coaching, Vitaliteit en/of leefstijl. Als het geen waarde (meer) toevoegt dan kun je onderaan de nieuwsbrief jezelf met een paar klikken uitschrijven.